dijous, 4 de desembre del 2008

El procés de dignificació del patrimoni històric de Campredó (3)

La restauració dels nostres edificis templers (Torre de Font de Quinto i Casa del Prat) està a punt de concloure, de la qual cosa ens hem de felicitar tots plegats ja que ha estat una reivindicació col·lectiva durant anys i panys. Ha estat una actuació acurada que ha permès recuperar unes construccions medievals en pèssim estat de conservació, després d'anys de desídia política que havia accelerat la seua degradació. Ara cal continuar treballant amb noves idees que permetin embellir-los i dotar-los d'una funcionalitat adient.

El primer d'aquests projectes l'està estudiant la regidoria de turisme del municipi que, a instàncies del regidor republicà Ricard Forés, té previst tirar endavant la museïtzació de la Torre de Font de Quinto seguint el model que ja s'ha portat a terme a la veïna torre de l'ermita de l'Aldea, la qual ha estat dotada de tot un seguit de plafons explicatius que difonen el seu paper al llarg de la història.

D'altra banda, l'alcalde Joan Sanahuja està treballant amb la possibilitat d'adequació dels terrenys circumdants, així com la recuperació de la masia que hi ha vora el camí que porta a la torre. Un projecte necessari que, de ben segur, serà una altra fita important envers la dignificació del nostre patrimoni.


Quant a la Casa del Prat, s'ha de tenir ben present tot l'entramat de muralla que ha quedat al descobert que ens pot obrir el camí de nous i importants estudis històrics. La recuperació de tot el traçat de la muralla és un fet cabdal quant a potenciar aquest històric edifici templer, que compta amb una estructura pètria de primer ordre i amb unes bellíssimes escales en forma "cargol", tal com se les coneix popularment.

En un altre ordre, alguns estudis històrics recents confirmen el fet que una important batalla de les guerres púniques va tenir lloc al nostre terme. De fet, l'historiador romà Tit Livi ja feia esment d'aquest fet en una de les seues obres fa més de 2 mil·lenis. La descoberta d'un campament romà en una partida propera, al terme municipal de l'Aldea, ha estat una de les novetats en l'àmbit històric i arqueològic dels darrers mesos. Tot apunta a què podria haver-ne un altre al voltant de l'esmentada Casa del Prat, la qual cosa mereixeria un estudi acurat.

L'elaboració per part de la parròquia Sant Joan Baptista d'un llibre sobre rutes per conèixer el terme, també pot ser un element clau per col·laborar en la difusió del nostre patrimoni històric.

Des de Soldevila continuarem interessant-nos sobre el patrimoni i treballant temes tan importants com l'emmurallat de la Casa del Prat o la museïtzació de la torre de Font de Quinto que ens ajudin a dignificar totalment un patrimoni que ha sofert negligència durant anys, però que estar recuperant tot el seu esplendor.

Per acabar, no podem deixar de comentar que comptem amb altres elements arqueològics importants com són les tombes antropomorfes a la partida del Rodeo, les sitges de can Despax i de Soldevila o la làpida funerària Júlia Nymphidia; mentre que, quant a arquitectura moderna, la façana del temple Sant Joan Baptista de Campredó és tota una joia arquitectònica, en la qual ens trobem tot un homenatge a la nostra història, apart del contingut religiós propi de l'edifici.

La dignificació del nostre patrimoni està agafant embranzida, veritablement. Hem de fer honor i agafar exemple del famós i alliçonador proverbi: qui perd els orígens, perd la identitat.

Emigdi Subirats

1 comentari:

Anònim ha dit...

Perdoneu algú em pot confirmar on està dipositada la inscripció de Julia Nymphidia? Gràcies per endavant.