diumenge, 16 de novembre del 2008

SENSACIONS SOBRE LA RESTAURACIÓ DE LES TORRES TEMPLERES DE CAMPREDÓ

Dissabte 15 de novembre el Grup de Recerca Històrica de Campredó vàrem organitzar una caminada popular per conèixer el nostre terme. Vàrem visitar indrets de notable interès biològic que molts de nosaltres desconeixíem, entre els quals les llacunes dels Argilers amb una exhuberant vegetació al seu voltant. Aquesta era precisament la funció d'aquesta activitat popular, que ens va portar igualment a la torre de Font de Quinto, el veritable símbol de la població. Durant les visites col·lectives a la torre m'emociona comprovar allò que significa les construccions templeres per a bona part dels campredonencs i les campredonenques.
La restauració d'aquests edificis ha estat una reivindicació col·lectiva, a una sola veu, durant anys i panys. S'endeguen fàcilment converses amb gent de generacions molt diverses que t'expliquen amb emoció les seues vivències d'infantesa i adolescència al voltant d'aquells quatre murs carregats d'història. Aquest cop va ser ben especial, ja que comptàvem amb la presència del Conseller de Cultura de la Generalitat de dalt, el republicà Joan Manel Tresserras, ja que aquesta conselleria ha finançat les obres de restauració de la torre i de la Casa del Prat. Davant de la curiositat de veure un cotxe oficial per aquell indret força agrest, a més de la il·lusió d'observar el canvi d'imatge radical de la torre, vàrem poder xerrar sobre mil coses i vàrem comprovar com tothom mostrava la seua satisfacció per l'acurat projecte de restauració, que ha dirigit l'arquitecte Carles Rull, el qual em va confessar que se sentia altament realitzat per tal com ha quedat la restauració i pel fet que al voltant de la Casa del Prat s'hagi descobert una estructura defensiva força interessant per als estudis històrics. La seua feina i la dels paletes i obrers ens mereixen el nostre aplaudiment més sincer. Aquestes trobades ajuden a enlairar els ànims per continuar lluitant per promoure el nostre patrimoni templer.
Ens encanta poder difondre nous projectes, entre els quals la museïtzació de la Torre de Font de Quinto que, aquest cop per part del Grup de suport a ERC de Campredó estem treballant per tirar endavant conjuntament amb el regidor de turisme, el republicà Ricard Forés. És un projecte veritablement il·lusionador que ens ha de permetre fer un altre pas endavant considerable en el procés de dignificació d'aquesta construcció templera, que com hem repetit pel davant i pel darrera: és una reivindicació històrica del conjunt de la ciutadania campredonenca!Tornant al Grup de Recerca Històrica, vàrem obrir el bloc Campredó templer per tal de promocionar el nostre patrimoni i aportar tota mena d'informació per aquells o aquelles que hi estiguin interessats. El rector Víctor Cardona, ànima del grup, està treballant amb l'elaboració de diverses rutes turístiques per difondre els nostres llogarets i el nostre patrimoni, que s'editaran properament.Hem d'agrair al Departament de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, dirigit pel republicà i flixanco Xavier Vega, que hagi apostat per l'embelliment d'uns esvelts i històrics edificis que, com recordà l'historiador del món templer, el Dr. Joan Fuguet, en una cèlebre conferència celebrada a l'abril de 2007: demanaven DIGNITAT.



Emigdi Subirats